op de eerste april verloor Alva zijn bril


op de eerste april verloor Alva zijn bril 1.0

Als dooddoener fungerend, woordspelig rijmpje, dat vaak ten onrechte in verband wordt gebracht met 1 april als de traditionele dag waarop grappen uitgehaald worden.
op 1 april 1572 verloor de Spaanse landvoogd Alva (Fernando Álvarez de Toledo, hertog van Alva) de plaats Den Briel aan de watergeuzen.

Algemene voorbeelden


Op de eerste april verloor Alva zijn bril dat wil zeggen Den Briel(le) in 1572.

https://www.pcob.nl/wp-content/uploads/2015/07/Nieuwsbrief-april-2016.pdf,

Ontstaan van de Verzenderkensdag. Het rijmpje dat hierop allusie maakt, is overbekend: Op één april verloor Alva zijn bril! Maar aangezien aprilgrappen niet alleen in de Nederlanden, maar [...] ook in de naburige landen, zelfs in heel Europa en tot in India bekend zijn, en aangezien deze grappen reeds voor de Middeleeuwen bekend waren , is het onmogelijk dat dit volksvermaak zijn oorsprong zou vinden in zo een beperkt lokale gebeurtenis.

http://users.pandora.be/aandeschreve/april.htm

'Op één april verloor Alva zijn bril.' Dit rijmpje betekent dat op één april 1572 de Spaanse hertog Alva de stad Den Briel verloor aan de Nederlanders. Veel mensen denken dat het 'voor de gek hou feest' van één april daarmee te maken heeft. Nee dus. Het feest is veel ouder en ook niet typisch Nederlands of Vlaams. Al in oeroude tijden werd het nieuwe jaar begonnen met een vrolijk lentefeest waarbij men elkaar plaagde en voor de gek hield.

http://www.kbspirouette.nl/kinderen/hoezitdat/hoezitdat.htm

Men zegt ook weleens: Op 1 april verloor Alva zijn Bril (d.w.z. Den Briel).

https://nl.wikipedia.org/wiki/Inname_van_Den_Briel